Informació de la pàgina oficial de la Generalitat Valenciana “SOLIDARITAT VALENCIANA AMB UCRAÏNA 

La generalitat ha habilitat diversos formularis d’inscripció per tal de centralitzar i organitzar l’acollida de persones desplaçades per la guerra en Ucraïna.

Si has pensat a donar allotjament per a les persones desplaçades per la guerra en Ucraïna a continuació disposes dels enllaços directes als formularis d’inscripció per categories:

Ciutadania
Entitats socials
Entitats locals
Organismes i institucions

Podeu ampliar tota la informació en: https://gvaoberta.gva.es/va/ucrania

Extracte de la pàgina oficial de la Generalitat Valenciana:

https://gvaoberta.gva.es/va/ucrania

“La Comunitat Valenciana és, com ha tingut oportunitat de demostrar en altres crisis humanitàries, una terra d’acollida. També ara, amb motiu de la invasió i guerra a Ucraïna, la societat i institucions valencianes volen manifestar i materialitzar la seua solidaritat amb el poble ucraïnés, de la manera més adequada possible.

En col·laboració amb el Govern d’Espanya, la Generalitat, a través de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica s’encarregaran d’organitzar la solidaritat valenciana i canalitzar a través de diverses vies els oferiments que es realitzen per part d’entitats  locals, ONGs (Organitzacions No Governamentals) o particulars.

Perquè l’ajuda al poble d’Ucraïna siga adequada i efectiva, és necessari i fonamental avaluar adequadament les necessitats, organitzar i planificar que arribe a qui el necessite i, per tant, canalitzar adequadament la immensa i generosa solidaritat que el poble valencià està realitzant i vol realitzar.

VIES D’INFORMACIÓ

És important que l’opinió pública s’informe de les vies d’ajuda a través dels canals (pàgines web, perfils en xarxes socials, etc.) de fonts oficials (Govern d’Espanya, Generalitat, diputacions, ajuntaments…) o d’ONGDs (associacions, fundacions…) de reconegut prestigi.

Fonts no oficials, o canals poc segurs (com whatsapp) que puguen usar-se per a suplantar fonts oficials, poden proporcionar informació errònia o falsa, que puga ser contraproduent o perillosa, i que puga provocar fraus o estafes.

AJUDA HUMANITÀRIA

La Generalitat està coordinant un comboi d’ajuda humanitària de la mà del govern ucraïnés i del govern polonés per a fer el lliurament del material que els municipis, en coordinació amb la FVMP (Federació Valenciana de Municipis i Províncies), recullen. Els lliuraments es faran pels corredors verds i es distribuirà el material a Ucraïna per part del mateix govern ucraïnés.

Qualsevol persona interessada a col·laborar pot informar-se a través del seu ajuntament o d’ONGDs.

La manera més efectiva de canalitzar l’ajuda de la ciutadania és fent aportacions ECONÒMIQUES a través de les diferents Organitzacions No Governamentals Humanitàries que treballen en la zona. A continuació oferim un llistat d’organitzacions amb base en la Comunitat Valenciana i inscrites en el Registre d’Agents de Cooperació Valenciana que estan actuant en terreny (aquest llistat s’actualitzarà periòdicament):

 

Es recomana contrastar la informació rebuda de les diferents xarxes socials amb fonts i actors humanitaris fiables com:

 Moviment Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja
 European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (ECHO) (en anglés i francés)
 L’Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCHA)
 Fons de les Nacions Unides per a la Infància UNICEF i la resta d’actors humanitaris de les Nacions Unides

Per a més recomanacions consulte les Recomanacions de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament sobre ajuda humanitària que inclou els apartats:

– Soc un ciutadà/a i vull ajudar
– Vies de canalització d’ajuda a ONG i organismes internacionals presents en la zona
– Soc una institució i vull ajudar
– Soc una empresa i vull ajudar

ALLOTJAMENT

L’acolliment en territori espanyol de persones refugiades d’Ucraïna (majoritàriament famílies compostes per dones amb els seus fills i filles i persones majors) es vehicularà a través del sistema d’acolliment de protecció internacional regulat per l’administració pública.

Per a això, serà necessari disposar d’allotjament, ja siga en instal·lacions dependents de les administracions públiques, o mitjançant pisos i habitatges buits que les persones particulars puguen posar a disposició.

Les ofertes d’allotjament es canalitzen mitjançant els següents formularis:

 

INFORMACIÓ PER A LES PERSONES DESPLAÇADES D’UCRAÏNA

ARRIBADA DE PERSONES DE MANERA PARTICULAR

Qualsevol persona que puga entrar en contacte amb persones o famílies ucraïneses acabades d’arribar pels seus mitjans i que no sàpiguen on dirigir-se pot comunicar-ho a les autoritats locals perquè els assistisquen i ho comuniquen a l’administració autonòmica.

ACOLLIMENT XIQUETES, XIQUETS, ADOLESCENTS

L’acolliment de xiquets, xiquetes i adolescents sense referent familiar únicament es podrà realitzar a través dels canals legals del sistema de protecció de la Generalitat. No es contempla cap altra  possibilitat que no siga aquesta, per a garantir la seua protecció i seguretat, i evitar així que puguen ser víctimes de màfies de tràfic.

Més informació sobre acolliment familiar en Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.”